Pere Ignasi, l’escultor del vidre
Nascut a sa Pobla l’any 1949, Pere Ignasi va ser picapedrer abans que artista. Però assenyala que a l’hivern feia molt de fred a l’obra, i per això va començar a fer feina a fàbriques de vidre, on es trobava calent i a cobro. Després de treballar per altri, als 27 anys va veure que no podia evolucionar més i va decidir emprendre una carrera artística en solitari. “Per arribar a mestre, abans s’havia de morir qui t’havia ensenyat, i per això vaig decidir treballar pel meu compte”, explica.
Ara continua innovant i millorant les tècniques, per demostrar-se a si mateix que la creació amb vidre no té límits. Els límits, segons ell, només estan en la inversió que s’ha de fer amb el material, que és molt car. Pere Ignasi és l’autor de les escultures —l’ocell i el món— que l’Hospital Son Llàtzer va lliurar als guanyadors del premis científics en el marc de la celebració de la Festa de la Primavera de 2010.
Ha fet nombrosos simposis i exposicions, tant a l’illa com fora —com ara a Ucraïna i a Rússia—, tot i que no és gaire partidari de fer-ne. Seguint la seva filosofia de creador anàrquic, assegura que no vol donar guany als galeristes: “Són uns botiguers. No som nosaltres, els artistes, els que hem de treballar per als galeristes, sinó a l’inrevés”. Tal volta per això Pere Ignasi ha reformat fa poc el seu taller i n’ha reconvertit una part en sala d’exposicions, on la gent pot gaudir de la seva obra i, si vol, comprar-n’hi a ell directament, sense intermediaris.
Tot i que ja ha passat els seixanta anys d’edat, l’escultor del vidre diu que fins fa poc mai no havia anat al metge. “Bé, una vegada, fa molts d’anys, quan vaig tenir pedres als ronyons. Sempre he estat bé de salut, i els refredats me’ls curava amb quatre aspirines”, assegura. No li agrada anar al metge per culpa de les converses que sent mentre hi espera: “La gent conta històries terribles, i no tens cap més remei que escoltar-les: no pots tapar-te les orelles! Ara, una altra cosa és l’atenció que t’hi donen, que és molt bona”. Malauradament, unes molèsties en un colze han fet que hagi hagut de visitar el nostre Hospital.