L’Hospital Son Llàtzer s’afegeix a la iniciativa “Abraza tu pulpo” per als nadons ingressats en la Unitat de Neonatologia
Aquesta idea ha estat proposada a l’Hospital per una treballadora del centre, Julia Acevedo Gómez, que sense ànim de lucre crea labors de ganxet amb finalitats solidàries. Aquest projecte va sorgir a Dinamarca l’any 2013 de l’experiència anomenada “Spruttegruppen”, impulsada per les unitats neonatals, que es va estendre a altres països nòrdics i al Regne Unit. La idea consisteix a oferir la possibilitat de crear pops fets amb ganxet i donar-los perquè els nadons prematurs ingressats puguin gaudir d’un altre mitjà de contenció en un ambient hostil i nou.
En néixer de manera prematura, un nadó s’ha d’acomiadar del cordó umbilical abans de temps, de manera que oferir-li alguna cosa alternativa —com ara una joguina tova, suau i que li permeti una agafada segura— és una manera de tornar-li la sensació de tranquil·litat que tenia dins l’úter matern. D’aquesta manera, quan la mare o la seva família no estan disponibles per qualsevol motiu per al contacte pell amb pell, el pop de ganxet el fa sentir més segur, i això li proporciona una respiració més adequada, que li aporta nivells d’oxigen més alts en la sang i li permet batecs cardíacs més regulars. A això s’ha d’afegir el benefici que suposa disminuir la probabilitat que intenti llevar-se sondes i catèters, perquè tornar a inserir-los-hi li genera una situació molesta.
El projecte danès original especifica clarament els materials i les mides del pop i com s’ha de crear perquè no hi hagi cap peça que se’n pugui desprendre. A més, s’exigeix un protocol d’higiene i desinfecció per evitar la proliferació de bacteris que puguin augmentar el risc d’infecció. L’objectiu és proporcionar un ambient adequat al nounat, que li permeti no només la curació de les patologies sinó també el desenvolupament emocional, l’organització del sistema nerviós i l’aparició d’un vincle amb els pares, i, en definitiva, aconseguir un ambient menys agressiu i més confortable.
La Unitat de Neonatologia compta amb un ampli equip professional —tant d’infermeria com de medicina— amb una dilatada experiència, que garanteix l’atenció continuada especialitzada durant les 24 hores de cada dia. Des de 2013, Son Llàtzer forma part dels hospitals que tenen l’acreditació IHAN fase 1D (Iniciativa per a la Humanització de l’Assistència en el Naixement i la Lactància), i actualment està treballant per obtenir l’acreditació IHAN fase 2D. Aquesta iniciativa, llançada per l’Organització Mundial de la Salut i l’UNICEF, anima els hospitals, els serveis de salut i particularment les sales de maternitat a adoptar les pràctiques que protegeixin, promoguin i donin suport a la lactància materna exclusiva des del naixement.
Des de 2005 s’està desenvolupant un programa en el qual s’inclouen subprogrames com ara el de portes obertes 24 hores, el de prevenció del dolor, el de participació familiar, el de mare cangur i el protocol de manipulació mínima. Amb aquestes activitats es pretén humanitzar la Unitat de Neonatologia, afavorir el desenvolupament neurològic correcte dels nounats, reduir les infeccions i afavorir la lactància materna, entre altres aspectes.
A més, per fomentar la proximitat entre els pares i els nadons, quan un infant ha de quedar ingressat a la Unitat de Neonatologia la mare té la possibilitat d’allotjar-se a l’hostal, on pot descansar després d’estar amb el fill o fins i tot romandre-hi. També es disposa d’una sala de pares, que té una zona de cuina, on poden encalentir i guardar el menjar, i una zona d’estar, on poden descansar i compartir temps amb la família.