Actualidad Noticias

L'hospital Són Llàtzer treballa per optimitzar la seva demanda d'energia i reduir emissions

24/03/2016
Són Llàtzer està col·laborant en el projecte europeu de recerca “Opti”, sobre l'optimització de la demanda d'energia, amb l'objectiu de reduir l'emissió de gasos d'efecte hivernacle.

L'empresa mallorquina Sampol, que participa des de l'any passat en aquest projecte que forma part de l'estratègia europea Horitzó 2020, desenvolupa experiments per avançar en R+D en col·laboració amb l'hospital Són Llàtzer.

El projecte cerca desenvolupar solucions que millorin el rendiment de la central de cogeneració de l'hospital i que integrin la demanda del centre per a una major optimització de la producció. Sampol gestiona aquesta central de cogeneració que alimenta a l'hospital d'energia elèctrica, tèrmica i frigorífica.

S'aconseguirà una reducció de les pèrdues d'energia, una major optimització de la central, millor sincronització de producció i demanda, i com a conseqüència, la reducció de les emissions de CO2 a l'atmosfera.

El pressupost del projecte és d'uns 2 milions d'euros i Sampol compta amb set socis entre universitats i investigadors que són LTU (Lulea University Technology a Suècia), AUEB (Athens University of Economics and Business a Grècia), IBM, Lulea Energi AB (Suècia), TWT (centre tecnològic alemany), RTHA (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen, Alemanya) i Optimation AB.

Són Llàtzer ha acollit aquesta setmana una reunió de tots els socis del projecte per analitzar els avanços i futurs passos a seguir. Aquestes reunions trimestrals es desenvolupen als països dels diferents socis. El projecte té una durada de 3 anys i està previst que finalitzi en 2018.

El responsable d'Innovació de Sampol, Pau Cortés, ha destacat que el projecte suposa la implementació de “tècniques de ‘demand-response’ que van més enllà de l'eficiència energètica, que busquen optimitzar el control de la demanda sense restar confort a l'usuari”.

Corts ha ressaltat a més la importància que té per a l'empresa posicionar-se com a referent en gestió energètica i R+D en el panorama internacional mitjançant aquest projecte.

Per la seva banda, el gerent de Son Llàtzer, Francesc Marí, ha explicat com es desenvolupen les proves d'aquest projecte en les seves instal·lacions -on ja està instal·lada la tecnologia que permet analitzar la demanda d'aquest gran edifici- i ha destacat els avantatges que suposa per a l'hospital aconseguir optimitzar la seva demanda d'energia.

“Els beneficis per a l'hospital són evidents ja que ens converteix en més ecològics”, ha afirmat i ha indicat que una vegada finalitzin les simulacions la tecnologia es quedarà a l'hospital i, si ben encara no hi ha dades disponibles, “segurament permetrà que la factura energètica de l'hospital es redueixi”.

Finalment, el coordinador del projecte Opti, Wofgang Birk, doctor de la Universitat de Lulea, ha explicat que les simulacions s'estan realitzant tant en habitatges en Lulea, Suècia, com en edificis considerats grans consumidors d'energia com Són Llàtzer.

Les conclusions que s'extreguin d'aquestes proves podran aplicar-se en altres ubicacions. També ha insistit en la importància de comptar amb socis tecnològics forts, com a IBM, perquè permet aplicar tècniques avançades d'optimització del control de la demanda.