Servicios y unidades Urologia Notícies

Urologia

El Servei d’Urologia de l’Hospital Son Llàtzer ha duit a terme un milenar d’intervencions quirúrgiques urològiques per mitjà de la laparoscòpia

25/11/2015 URO
El Dr. Carlos Gutiérrez Sanz-Gadea, cap del Servei d´Urologia de l’Hospital Son Llàtzer, ha presentat les dades del Servei a propòsit d’haver assolit enguany la xifra d’un milenar d’intervencions quirúrgiques urològiques per mitjà de la laparoscòpia des que es va inaugurar el centre hospitalari, l’any 2002. Al acte han assistit el gerent de l’Hospital, Xisco Marí, el director assistencial, el Dr. José Mª Gámez i el Dr. José Manuel Cózar Olmo, president de l’Associació Espanyola d’Urologia.

Des que l’any 2002 es va inaugurar l’Hospital Son Llàtzer, el Servei d’Urologia ha duit a terme més de mil procediments laparoscòpics de cirurgia major, concretament 1.055. A propòsit d’aquest fet, el Dr. Carlos Gutiérrez Sanz-Gadea, cap del Servei, n’ha presentat la casuística en un acte al qual ha acudit com a convidat el Dr. José Manuel Cózar Olmo, president de l’Associació Espanyola d’Urologia i director de la Unitat de Gestió Clínica d’Urologia del Complex Hospitalari Universitari de Granada.

Segons les dades oferides pel Dr. Gutiérrez, el 80 % dels casos en què s’ha intervengut es tractava de càncers urològics i el 20 % restant tenia altres causes, com ara litiasis, quists, plàsties del ronyó o prolapse del sòl pelvià. Concretament, més de cinc-cents procediments han correspost a prostatectomies radicals per càncer de pròstata i uns altres tres-cents a extirpació renal (nefrectomia) total o parcial per algun tumor.

La laparoscòpia és una tècnica que permet fer intervencions quirúrgiques mínimament invasives amb l’ajuda d’una càmera i certs elements mecànics, que permeten al cirurgià observar amb gran augment l’interior de l’organisme i accedir amb total precisió al camp quirúrgic per poder tallar, suturar i fins i tot extirpar un ronyó, la pròstata i altres òrgans.

La cirurgia laparoscòpica suposa evidents avantatges per als pacients, sobretot perquè les incisions són més petites, la cirurgia és menys agressiva que la tradicional —la qual cosa, per tant, implica menys complicacions— i gairebé mai no fa falta transfusió de sang, la qual cosa afavoreix una recuperació més ràpida i gairebé sense dolor.