L'hospital Programes Diàlegs Son Llàtzer Nota de premsa

Luis Rojas marcos pronunciarà una conferència dins el programa “Diàlegs Son Llàtzer”

17 de abril de 2011 Comunicació Son Llàtzer
Avui, a les 20 hores, el prestigiós psiquiatre Luis Rojas Marcos pronunciarà una conferència amb el títol “¿Cómo superar la adversidad?” a la sala d’actes de l’Hospital Son Llàtzer, dins el programa “Diàlegs Son Llàtzer”. En aquesta conferència hi col·labora la Fundació Abbot.

Actualment, Luis Rojas Marcos és professor de psiquiatria de la Universitat de Nova York i membre del Consell de Medicina de l’Estat i del Consell d’Educació de Cures Pal·liatives de Nova York. En els anys 90 va ser el màxim responsable dels serveis municipals de salut mental, alcoholisme i drogues. En aquest càrrec es va distingir per crear els primers programes de salut mental específics per a les comunitats d’immigrants. També va desenvolupar el programa “Choose to de-fuse” per a la prevenció de la violència a les escoles públiques.

Com a responsable dels hospitals públics i membre del Consell de Control d’Emergències de Nova York, Luis Rojas Marcos va viure de molt de prop els atacs terroristes de l’11 de setembre de 2001. Posteriorment, va plasmar la seva experiència personal en l’obra Más allá del 11 de septiembre.

A la conferència d’avui, Rojas Marcos donarà les claus per superar l’adversitat, com ja ha fet en un llibre sobre el mateix assumpte. Segons el psiquiatre, davant situacions perilloses o desgraciades hi ha recursos protectors que influeixen favorablement en el desenllaç, com ara tenir informació, compartir l’experiència amb els altres, exercitar el sentit de l’humor i tenir la capacitat d’adaptació i de passar pàgina.

Rojas Marcos explica que algunes persones, quan són víctimes de desgràcies, descobreixen en elles mateixes qualitats que desconeixien, la qual cosa no neutralitza el sofriment, però sí que els ajuda a treure algun benefici de l’adversitat. Això és conseqüència de la resiliència humana, una mescla de resistència i flexibilitat, que se sustenta en les connexions afectives, la capacitat de prendre decisions, la inclinació a localitzar el control dins un mateix, una autoestima saludable, el pensament positiu i tenir motius per viure.

Aquesta és la segona conferència del programa “Diàlegs Son Llàtzer” d’enguany, que va començar amb una mostra de cuina en directe del cuiner de Lloseta Santi Taura. En el programa de l’any passat hi varen participar el cineasta Albert Espinosa, l’expert en motivació professional Emilio Duró i el president de l’Organització Nacional de Trasplantaments, Rafael Matesanz.

La Fundación Abbott, col·laboradora de la conferència de Luis Rojas Marcos, és una institució sense ànim de lucre,  els objectius de la qual són fomentar la investigació científica i tècnica a Espanya, potenciar la formació continua dels professionals de la salut i desenvolupar accions que contribueixin a la millora de la sanitat espanyola en dinàmiques d’intercanvi i col·laboració amb institucions, comunitat autònomes, entitats i organitzacions compromeses amb la mateixa causa.