Pneumologia
Gasmedi posa en servei una consulta per a pacients amb patologies respiratòries a l’Hospital Son Llàtzer
Avui dematí ha tengut lloc a l’Hospital Son Llàtzer la inauguració de la primera consulta per a pacients amb patologies respiratòries de les Illes Balears, a la qual han acudit el subdirector d’Atenció Hospitalària de Ib-Salut, Francisco Morado; —per part de l’Hospital— el gerent, Francisco Marí, i representants de la Gerència, i membres del Servei de Pneumologia, i també —per part de Gasmedi— el director de Market Access de Grupo Air Liquide, Julio de la Rosa; el director mèdic, Erik Casanova; el responsable de Marketing Pacientes, David Rudilla; el director autonòmic a les Illes Balears, Rubén Garrido, i la directora tècnica de la Delegació, Pilar Díaz.
Es tracta d’una consulta intrahospitalària per donar cobertura als pacients adscrits a l’Àrea de Pneumologia de l’Hospital Son Llàtzer. Aquesta consulta compta amb un pneumòleg, el Dr. Javier Berraondo, encarregat del control i del seguiment dels pacients amb oxigenoteràpia, que treballa en estreta col·laboració amb l’equip de pneumologia de l’Hospital. El Dr. Berraondo té entre les seves responsabilitats la supervisió del compliment dels tractaments per aconseguir més bons resultats en l’adherència al tractament en patologies tan diverses com l’MPOC, la fibrosi pulmonar i la insuficiència cardíaca, entre d’altres.
Segons explica el Dr. Andreu Maimó, pneumòleg de l’Hospital Son Llàtzer, “les teràpies respiratòries domiciliàries constitueixen actualment una de les qüestions més importants en la pneumologia moderna. L’augment progressiu en el nombre de pacients que s’hi tracten i l’augment de la complexitat que presenten fan que requereixin dedicar més temps i recursos a solucionar els problemes clínics que hi estan associats i a verificar-ne l’eficàcia. En aquest sentit, és fonamental que en la tasca diària dels pneumòlegs i dels infermers dels centres hospitalaris es disposi de la inestimable ajuda del personal mèdic i d’infermeria de les empreses concessionàries d’aquest tipus de teràpies, de manera que s’uneixin els seus recursos tecnològics als propis de l’hospital per assolir la qualitat assistencial òptima.”
En aquest sentit, l’Hospital Son Llàtzer disposa des del gener de 2015 d’una consulta mixta, formada per infermers del Servei de Pneumologia i de l’empresa Gasmedi, que hi fan feina junts en funcions assistencials relacionades amb les teràpies respiratòries. Els resultats obtenguts han estat molt profitosos en termes d’evolució clínica i de satisfacció dels pacients.
Durant aquest temps, la consulta d’infermeria ha duit a terme més de cinc-centes polisomnografies (estudi del son) i ha atès més de dos mil pacients que seguien els tractaments d’aerosolteràpia, de pressió positiva contínua de les vies respiratòries (conegut com CPAP per la sigla en anglès de continuous positive airway pressure) i de pressió positiva contínua de les vies respiratòries de dos nivells (BiPAP, per bilevel level positive airway pressure). Tot això ha contribuït a reduir les llistes d’espera, a agilitar la resolució de les incidències i a millorar la coordinació amb la consulta d’infermeria del Servei de Pneumologia.
Aquesta activitat s’ha vist potenciada amb la recent incorporació d’un facultatiu especialista en pneumologia per fer feina conjuntament amb els pneumòlegs de l’Hospital a fi de millorar el control i l’eficàcia de les teràpies respiratòries a domicili. Francisco Marí, gerent de Son Llàtzer, explica que “aquest servei és fonamental, ja que amb els pacients més ben atesos a casa seva s’eviten els ingressos hospitalaris. A més, s’engloba en una de les estratègies del Servei de Salut, com és l’atenció dels pacients crònics.”
D’altra banda, l’equip de teràpies respiratòries de Gasmedi a les Illes Balears té entre els principals projectes per a 2016 posar en marxa l’Escola de CPAP, que desenvoluparà un programa específic d’educació sanitària per intentar augmentar l’adherència als tractaments dels pacients amb apnea del son.
Rubén Garrido, director autonòmic de Gasmedi a les Illes Balears, explica que “durant el temps que fa que la consulta està en servei han estat múltiples els projectes que han pogut veure la llum entre el Servei de Pneumologia de l’Hospital i Gasmedi. Col·laboracions com aquesta tenen com a resultat un benefici significatiu per als nostres pacients, que en definitiva és l’objectiu comú de tots els professionals sanitaris que feim feina al sector de les teràpies respiratòries domiciliàries”.
Des de la Direcció de Home Healthcare, Ángel Bajils recorda que l’activitat d’aquesta empresa a Europa és líder del seu mercat atenent a domicili més d’1,3 milions de pacients arreu del món: “Les consultes són una eina més per ser més a prop dels nostres pacients. Gràcies a això podem conèixer-los millor, resoldre’ls els dubtes i ajudar-los en la seva malaltia perquè cada dia siguin més independents i millorin la qualitat de vida”.