Acte de reconeixement a la UIB als voluntaris que participen en el projecte PREDIMED
En el acte hi varen intervenir el director general d’Innovació i Recerca, senyor Josep Lluís Pons; el director asistencial de l’Hospital Son Llàtzer,el Dr. José M. Gámez; el cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital Son Llàtzer, Dr. Tomàs Ripoll; les dietistes del projecte PREDIMED-PLUS, senyores Alícia Julibert i Caterina Terrassa; el director del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut i investigador principal del projecte Predimed Plus, doctor Josep A. Tur; i el Rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet.
El grup de recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu de la Universitat de les Illes Balears participa, juntament amb investigadors dels serveis de Cardiologia i Medicina Interna de l’Hospital Son Llàtzer, del Servei d’Anàlisis Clíniques de l’Hospital Universitari Son Espases i de centres d’Atenció Primària de Mallorca en el projecte de recerca PREDIMED-PLUS. Aquesta iniciativa té com a objectiu comparar l’efecte de la dieta mediterrània tradicional amb el d’una intervenció intensiva basada en una dieta mediterrània baixa en calories, la promoció de l’activitat física i la teràpia conductual en la prevenció de malalties cardiovasculars associades a l’obesitat.
El projecte PREDIMED-PLUS, en el qual hi participen vint grups de recerca integrats en el Consorci de Recerca Biomèdica en Xarxa – Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN), farà un seguiment almenys durant sis anys de 6.000 pacients voluntaris de tot l’Estat que tenen entre 55 i 75 anys amb sobrepès, per estudiar, des d’una perspectiva multidisciplinària, noves solucions al sobrepès i l’obesitat, una epidèmia que ja afecta el seixanta per cent de la població adulta de l’Estat i que comporta un alt risc de patir malalties cardiovasculars i altres patologies relacionades.
En aquest marc, els investigadors de la UIB, de l’Hospital Son Llàtzer, de l’Hospital Universitari Son Espases i de centres d’Atenció primària de Mallorca, dirigits pel doctor Josep Antoni Tur Marí, catedràtic de Fisiologia de la UIB, s’encarreguen de fer el seguiment durant sis anys (de 2014 a 2019) dels 300 pacients voluntaris de Mallorca que participaran en aquest assaig clínic.