Actualidad Noticias

Presentació d´una nova tècnica de quimioteràpia per al tractament del càncer d’ovari

03/10/2014
L’Hospital Son Llàtzer posa en marxa per primera vegada a les Balears una nova tècnica de quimioteràpia per al tractament del càncer d’ovari. Es tracta d’una tècnica nova i complexa que incrementa de manera notable l’esperança de vida de les pacients afectades de carcinoma d’ovari.  

El conseller Martí Sansaloni ha visitat avui matí l’hospital Son Llàtzer per saber de primera mà en què consisteix la quimioteràpia intraperitoneal en carcinoma d’ovari, un tractament nou i complex que, per primera vegada, s’administra a les Balears a una pacient afectada de càncer d’ovari. Acompanyat del gerent de l’Hospital, Xavier Feliu, el conseller ha visitat l’hospital de dia i s’ha reunit amb els responsables de l’equip multidisciplinari encarregat de posar en marxa aquesta tècnica, encapçalat per la doctora Falcó i la doctora Bover del Servei d’Oncologia i en el qual participen també els serveis de Ginecologia i Cirurgia.
L’Hospital Son Llàtzer es converteix així en el primer centre a les Illes -i en un dels pocs hospitals en l’àmbit nacional- que pot oferir als seus pacients la teràpia intraperitoneal com a alternativa en el tractament del càncer d’ovari.
Segons ha explicat l’equip responsable de la posada en funcionament, la quimioteràpia intraperitoneal ha demostrat aconseguir períodes de supervivència més prolongats i un increment notable de l’esperança de vida de les pacients afectades de carcinoma d’ovari. Aquesta nova tècnica consisteix en l’administració de la quimioteràpia directament a la cavitat abdominal a través d’un catèter, en lloc de fer-ho per via intravenosa. És un procediment terapèutic innovador d’alta complexitat, que requereix un equip multidisciplinari implicat i amb experiència en l’abordatge d’aquest tipus de tumor.
El càncer d’ovari és un tumor d’incidència moderada, 13 casos per 100.000 dones/any. És el cinquè càncer en freqüència de la dona i la dificultat per diagnosticar-lo fa que sovint es presenti en estadis avançats. És un dels càncers més letals en la dona amb una supervivència global de prop del 44 %, la qual varia depenent del tipus de tumor i de l’estadi de la malaltia. El tractament del carcinoma d’ovari combina el tractament quirúrgic seguit d’un tractament quimioteràpic.
L’aplicació de la quimioteràpia intraperitoneal és una tècnica complexa, no exempta de riscs, no vàlida per a totes les dones i que ha d’administrar un equip multidisciplinari altament format i expert en càncer d’ovari. Amb l’aplicació d’aquesta nova tècnica, Son Llàtzer -que disposa d’experts de referència en aquest tipus de càncer- va posar en marxa ja fa 14 anys un comitè ginecològic que tracta de manera específica aquest tipus de càncer i en el qual col·laboren el servei d’Oncologia, Ginecologia i Cirurgia.