Actualidad Noticias

L'Hospital Son Llàtzer presenta l'estudi clínic amb el projecte Play for Health (P4H)

17/02/2016
Projecte P4H

Projecte P4H

L’Hospital Son Llàtzer ha presentat avui l’estudi clínic amb el projecte Play for Health (P4H), que s’aplica a pacients en les primeres fases de la malaltia de Parkinson. Es tracta d’un projecte de telerehabilitació a domicili basat en la utilització de videojocs i mètodes d’interacció per millorar dèficits físics i cognitius.

Aquesta plataforma tecnològica proporciona els serveis necessaris per aplicar tractaments de telerehabilitació amb la combinació de la teràpia amb els elements lúdics dels videojocs, cosa que millora l’eficàcia del tractament i la qualitat de vida dels pacients.

A l’acte de presentació han assistit el vicepresident del Govern, Biel Barceló; la consellera de Salut, Patricia Gómez; el director general del Servei de Salut, Juli Fuster; la directora general d’Acreditació, Docència i Recerca en Salut, Margalida Frontera; el director general de Recerca i Innovació, Pep Lluís Pons, i el director general de la Fundació BIT, Pere Fuster, que han estat rebuts pel gerent de l’Hospital Son Llàtzer, Francesc Marí.

Per aplicar el projecte PH4 als pacients que estan en una fase precoç de la malaltia de Parkinson, en primer lloc se’ls prepara al mateix centre hospitalari perquè es familiaritzin amb el funcionament de la plataforma. El pacient ha d’emprar un codi d’usuari des de casa seva per identificar-se i fer possible que l’Hospital pugui fer-li un seguiment adequat, amb la qual cosa millora l’eficàcia del tractament. Els especialistes programen una sèrie d’exercicis individualitzats —vinculats als videojocs— que s’aniran modificant i adaptant depenent de l’evolució del pacient.

Dins l’oferta de videojocs que pot emprar el pacient n’hi ha per treballar la capacitat de reacció, la memòria a curt i a mitjan termini, l’atenció, les habilitats visoespacials per representar, analitzar i manipular un objecte mentalment, l’equilibri o la mobilitat general, entre d’altres.

Els avantatges principals del projecte P4H són l’estalvi de desplaçaments innecessaris als pacients, l’adaptació i l’evolució dels tractaments a les seves característiques, la millora de l’adhesió i de l’acceptació al tractament i també de la seva qualitat de vida. A més, s’incrementa el protagonisme dels pacients en els seus processos de rehabilitació i l’aprofitament dels recursos sanitaris.

L’aplicació del projecte P4H a aquest tipus de pacients ha estat desenvolupada per un equip liderat per la cap del Servei de Rehabilitació de Son Llàtzer, Maria Àngels Farreny; la cap del Servei de Neurologia, Ana Espino, i el responsable del projecte a la Fundació BIT, Xisco Tous. La resta de l’equip està format per la metgessa Carmen Buen; la coordinadora de Fisioteràpia, Petra Vidal, i els terapeutes ocupacionals Begoña Llano, Jacobo Picardo i Eva Ponce.

Actualment el projecte P4H es finança amb el pressupost de la Direcció General d’Innovació i Recerca del Govern de les Illes Balears; tanmateix, en els anteriors anys ha rebut suport econòmic del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç per mitjà del Plan Avanza, i també del Setè Programa Marc de la Unió Europea.

L’eficiència de la telerehabilitació en el sistema sanitari El projecte P4H és fruit de deu anys d’experiència i col•laboració entre el Servei de Rehabilitació de Son Llàtzer i la Fundació BIT en l’àrea especialitzada en l’aplicació a la salut de les tecnologies de la informació i la comunicació.

Durant els anys 2014 i 2015, 203 pacients varen aprofitar la tecnologia de P4H als diferents hospitals de Mallorca, amb un total acumulat de 2.489 sessions, 206 de les quals es varen fer des del domicili dels pacients. Durant l’any 2015, la plataforma es va estendre a tots els hospitals de Mallorca i a partir del mes d’abril de l’any passat els primers pacients varen començar a utilitzar-la des de casa seva. També s’està implantant a residències d’ancians.

Cal recordar que des de l’any 2008 el Govern treballa en aquest tipus de tecnologia, que permet reutilitzar-la per a altres malalties que impliquin un servei de telemonitoratge o altres modalitats de rehabilitació, com ara la cardíaca. Així doncs, a banda d’aplicar-la als casos de malaltia de Parkinson, durant tots aquests anys també s’ha utilitzat P4H amb pacients d’ictus i d’esclerosi múltiple, per a la rehabilitació de persones grans i amb persones amb alguna discapacitat. Fins i tot es pot estendre’n la utilització a altres àmbits, com ara l’educació.