Actualidad Noticias

El Servei de Digestiu de l’Hospital Son Llàtzer i Yes With Cancer s’uneixen per participar en la Volta a Eivissa en Bicicleta de Muntanya

10/04/2017
El projecte “Juntos somos más fuertes” va sorgir com una campanya de conscienciació sobre el càncer colorrectal i de l’estratègia per prevenir-lo amb la detecció precoç

L’Hospital Son Llàtzer, Yes With Cancer, la Societat Espanyola d’Endoscòpia Digestiva, Boston Scientific i la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears com a col·laboradora impulsen que un pacient que ha patit càncer de còlon i un infermer del centre que també va patir una malaltia neoplàsica participin en la Volta a Eivissa en Bicicleta de Muntanya.

Amb això es pretén demostrar la importància de la col·laboració entre professionals sanitaris i pacients per vèncer el càncer i donar un missatge positiu i d’optimisme a la població, ja que entre els dos integrants de la parella que participarà en la cursa han aconseguit superar tres tipus diferents de càncer.

 

El càncer colorrectal és el tumor maligne més freqüent. De fet, a Espanya cada any se’n diagnostiquen uns quaranta-un mil casos, tot i que aquesta incidència és dins la mitjana europea i les Illes Balears són dins la mitjana espanyola. L’any 2016, a Espanya la mortalitat deguda a càncer colorrectal es va donar en el 38 % dels tumors d’aquest tipus diagnosticats. Cal assenyalar que en molts casos no produeix cap símptoma, és a dir, que l’aparició, el creixement i la progressió passen totalment inadvertits per al pacient. Es calcula que el 90 % dels casos es podrien curar si es detectassin i es tractassin precoçment. És un fet que els programes de prevenció del càncer colorrectal als països desenvolupats han demostrat ser enormement eficaços per disminuir-ne la freqüència i, en conseqüència, reduir-ne la mortalitat.

Cal assenyalar que un dels factors de risc més importants és l’edat. No obstant això, els programes de detecció del càncer colorrectal es fan amb població sana —és a dir, que no presenta cap mena de símptoma— i consisteixen en una prova de sang oculta en els excrements. Si la prova dona un resultat positiu, es recomana fer-se una colonoscòpia. La taxa de troballes colonoscòpiques rellevants en aquests casos s’estableix entre el 60 % i el 70 % (lesions precanceroses o càncer). Tot i així, l’argument de qui rebutja participar en un programa de detecció precoç del de càncer colorrectal sol ser “per què participar-hi si em trob bé i no em fa mal res?”.

Els objectius del projecte, a més de difondre entre els ciutadans la importància de la prevenció, és mostrar a tall d’exemple esportiu com el treball en equip entre els ciutadans i els professionals de la salut ajuda a aconseguir grans objectius i demostrar que haver patit un càncer no és un impediment per assolir fites esportives importants.