Servicios y unidades Pediatria Notícies

Pediatria

L’Hospital Son Llàtzer commemora el Dia Mundial de l’Infant Prematur

17/11/2016 PEDI
Amb motiu del Dia Mundial de l’Infant Prematur, l’Hospital Son Llàtzer ha organitzat avui dijous diferents activitats amb l’objectiu de reconèixer, difondre i garantir els drets del prematur i de la seva família, i col·laborar en la disminució de la prematuritat i de les seves conseqüències.

Anualment, cada 17 de novembre se celebra el Dia Mundial de l’Infant Prematur, que ens recorda que cada any es donen almenys 15 milions de parts prematurs. Aquesta iniciativa està destinada a informar la societat sobre la importància de la cura dels infants nascuts abans de les 37 setmanes de gestació.

En la prematuritat, que augmenta arreu del món, hi intervenen factors biològics, ambientals i socials. Entre les causes més freqüents del part prematur figuren els embarassos múltiples, les infeccions i les malalties cròniques, com ara la diabetis i la hipertensió, tot i que sovint no se n’identifica la causa.

Habitualment els nadons prematurs han de quedar en una unitat neonatal hospitalària durant setmanes o mesos. Durant aquest període són fonamentals les cures dels professionals sanitaris i la vinculació dels progenitors amb l’infant.

“Les complicacions derivades del naixement prematur varen superar l’any 2015 per primera vegada altres causes comunes de mortalitat infantil. Aquesta situació fa palesa la necessitat d’adoptar iniciatives globals que ajudin a prevenir i evitar el part preterme. Cada vegada sobreviuen més infants i amb qualitat i condicions de vida més bones, però un percentatge gens menyspreable han de fer front a problemes de salut, com ara la paràlisi cerebral, dèficits visuals i auditius, i també dèficits motors i cognitius en un espectre molt variable”, explica la doctora Ana Filgueira, del Servei de Pediatria i Neonatologia de l’Hospital Son Llàtzer.

“Enguany, en el Dia Mundial del Prematur volem emfatitzar la importància de les famílies en la cura a l’entorn hospitalari; per això volem commemorar-lo instant les institucions que intervenen en el suport i la cura dels infants a facilitar l’accés a les famílies i integrar-les en la cura dels seus fills, a dotar-les de recursos formatius, psicoterapèutics i espais comuns, a més de suport domiciliari després de l’alta hospitalària”, comenta la doctora Filgueira.

Entre les iniciatives organitzades a l’Hospital hi ha la confecció d’un tríptic informatiu, el registre de les empremtes dels nadons —que s’han regalat als pares–, l’elaboració de felicitacions per posar a les incubadores, l’organització d’un taller de portabebés per als professionals del centre i, l’horabaixa, una xerrada amb una mare per explicar la seva experiència a les mares que tenen un fill ingressat a la Unitat de Neonatologia.

L’Hospital Son Llàtzer ve desenvolupant des de l’any passat el programa NIDCAP (Programa de Cures Individualitzades i Avaluació del Desenvolupament del Nounat), que està englobat en el pla de cures centrades en el desenvolupament. Aquest programa comprèn una sèrie d’intervencions dirigides a optimitzar el macroambient (llums, renous...) i el microambient (postura, dolor, manipulacions...) i implicar els pares en el seu paper com a cuidadors principals. Es tracta d’individualitzar el temps de procediment i intervenció segons les necessitats de cada nounat, respectant el descans del nadó. També cerca donar suport a les famílies i als professionals que en tenen cura.

El programa NIDCAP requereix un entrenament profund i facilita successivament un recurs d’enorme valor per als professionals i les famílies que brinden suport a cura del desenvolupament, per la qual cosa constitueix una eina fonamental en l’atenció dels infants i de les seves famílies.

Segons Verónica Lluch, subdirectora d’infermeria, el repte de tots els professionals és atendre el millor possible el nounat i la seva família. Per això des de 2005 s’està desenvolupant un programa en el qual s’inclouen subprogrames com el de portes obertes, el de la prevenció del dolor, el de participació familiar, el de la mare cangur i el protocol de manipulació mínima. Amb aquestes activitats es pretén humanitzar la Unitat, afavorir el desenvolupament neurològic correcte del nounat, reduir les infeccions i afavorir la lactància materna, entre d’altres aspectes.

Lluch explica que per fomentar la proximitat entre els pares i els nadons, quan l’infant ha de quedar ingressat a la Unitat de Neonatologia sa mare té la possibilitat d’allotjar-se a l’hostal, on pot descansar després d’estar amb el seu fill o fins i tot quedar a dormir. També es disposa d’una sala de pares, que té una zona de cuina, on poden encalentir i guardar el seu menjar, i una zona d’estar, on poden descansar i compartir temps amb la família.

Els avenços en teràpia intensiva perinatal i neonatal han aconseguit que disminueixi considerablement la taxa de mortalitat dels nounats prematurs. El repte a què s’enfronten els professionals no és només assegurar la supervivència dels nadons, sinó també optimitzar el seu curs de desenvolupament i evolució.